Pinksteren zondag 20 mei 2018

Pinksteren

20 - 05 - 2018

 

Rondvaart met Pinksteren bij Rederij Loosdrecht.

Betekenis van Pinksteren

Pinksteren heeft twee verschillende betekenissen: de betekenis in het Jodendom, en de betekenis in het christendom. Bij het Jodendom staat vooral de afsluiting van het Pesach centraal. Het christendom zegt met Pinksteren dat de Geest van Christus, zoals Hij had beloofd, te zullen zenden naar de gelovigen. Hierdoor waren de mensen tot dingen in staat die ze niet hadden verwacht van zichzelf.

Viering

Pinksteren wordt traditioneel gevierd met een speciale Pinksteren dienst. Tijdens deze speciale dienst wordt het Latijnse lied Veni Creator Spritus gezongen. In dit lied worden de gebeurtenissen van Pinksteren verteld.

Pinksteren wordt niet alleen traditioneel gevierd. Zo vinden er door het hele land door activiteiten plaats. Een van de populairste is Pinkpop. Vroeger heette dit festival Pop met Pinksteren. Ook werd er vroeger vaak Pinksterblom gevierd. Hierbij werd het mooiste ongehuwde meisje van het dorp gekozen en zij werd dan door mannen uit het dorp versierd. Deze vorm van viering zie je tegenwoordig nergens meer.

 

Translate »