Suikerfeest 2024

Suikerfeest 2024

Vier het Suikerfeest met een rondvaart bij Rederij Loosdrecht met uw familie.

Suikerfeest 2024 dinsdag 9 april en woensdag 10 april

 

Eid al-Fitr

Het Suikerfeest of het Kleine Feest Arabisch: عيد الفطر, `id-al-fitr) is een islamitisch feest waarop het einde van de maand ramadan gevierd wordt. Het Arabische id-oel-fitr betekent "feestdag ter gelegenheid van het breken (van het vasten)".

Id of eid betekent in het Arabisch een dag die vaak terugkomt. Het woord is afgeleid van aud (terugkeren). Fitr (beginnen) en iftar staan in relatie tot het verbreken van het vasten. Hieraan zou id-oel-fitr te herleiden zijn.

De naam Suikerfeest is afkomstig uit het Turks, waar het Şeker Bayramı genoemd wordt. In het Turks gebruikt men soms ook de benaming Ramadanfeest (Ramazan Bayramı), omdat de term 'Suikerfeest' te veel de nadruk zou leggen op de zoete spijzen die tijdens het feest veel gegeten worden.

Arabische moslims gebruiken de term Kleine Feest voor het feest in relatie met het Offerfeest dat ook wel het Grote Feest wordt genoemd. De term Suikerfeest is in zowel België als Nederland de meest gehanteerde benaming voor het feest aan het einde van de ramadanperiode.

 

Translate »